Sarrafiye Nedir?

Sarrafiye Altın Ürünlerinin Tarihi ve Özellikleri

Sarrafiye Altın tarihi Osmanlı dönemine kadar giden uzun bir süreçtir. Cumhuriyet döneminde üretimi başlayan Ata altınlarından hemen önce üretilmeye başlanmıştır. Aslında bir tür cumhuriyet altını olan Sarrafiye Altın üretimi, Osmanlı döneminde başlamıştır. Doğada nadir bulunan altının geleneksel bir türü olan Sarrafiye Altın çeşitleri, günümüzde hem düğün gibi özel günler ve etkinliklerde insanları tebrik etmek adına bir hediye olarak, hem de birikimleri yatırıma dönüştürme amacıyla kullanılır.

Sarrafiye Altın ne demek sorusuna verilebilecek en yalın cevap ise “Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi tarafından basılan ve birçok çeşidi bulunan bir altın türü” olacaktır. Sarrafiye Altın 22 ayardır ve bu sebeple nadir bulunan saf altına oldukça yakındır. Bir yüzünde “Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi” ibaresi yer alırken diğer tarafında ise Mustafa Kemal Atatürk baskısı ve kenar süslemeleri yer alır. Sarrafiye Altın modelleri kulplu ve kulpsuz olarak iki ayrı türde satılmaktadır. Kulplu olanlar genellikle düğün, doğum gibi kutlama merasimlerinde hediye edilmek üzere tercih edilir.

Kolayca nakit paraya çevrilebileceği için oldukça talep gören Sarrafiye Altınların ağırlıkları, kulplu ya da kulpsuz olmasına göre değişir fakat kulpun ağırlığı oldukça az olduğu için kulplu ve kulpsuz Sarrafiye Altınların fiyatları arasında büyük bir fark yoktur. Ayrıca kulpsuz altınlara da kulp eklenebilir. Sarrafiye Altın boyutları, ağırlıkta da etkili olduğu için, fiyat farkını belirleyen asıl etkendir.

Sarrafiye Altın Nasıl Olur?

Sarrafiye Altın çeşitleri; çeyrek altın, yarım altın, tam altın, iki buçuk Sarrafiye Altın ve beşli Sarrafiye Altın adında beş farklı çeşide sahiptir. Sarrafiye Altınların ağırlıkları ve çaplarındaki farklılıklar, onları birbirlerinden ayıran en önemli noktadır. Geçmişten günümüze değerini koruyan nadir metallerden olan altının farklı çeşitlerdeki bu tasarımları birebir aynıdır ve bütün Sarrafiye Altınlar 22 ayardır.  

Sarrafiye Altınlar arasında en uygun fiyatlı çeşit çeyrek altındır. 1,75 gram ağırlığında ve 18 mm çapında olan çeyrek altın, uygun fiyatlı olması sebebiyle oldukça fazla tercih edilen bir altın türü olmakla birlikte halk arasında “küçük altın” olarak da adlandırılır. Düğün, yeni doğan bebek ziyareti ve altın günleri gibi günlerde sıklıkla hediye olarak tercih edilir. Yarım Sarrafiye Altının ağırlığı 3,58 gram iken çapı ise 22 mm’dir. Piyasada en çok kullanılan altın türlerinden biri olan yarım Sarrafiye Altın, içinde bulunduğu kategoriye kıyasla orta segmentte olmasıyla birlikte özellikle birikimlerini yatırıma dönüştürmek isteyen kişiler tarafından da talep görmektedir.

Sarrafiye Altın Çeşitleri Nelerdir? 

Çeyrek ve yarım altın daha kısıtlı bir bütçeye sahip kişiler tarafından tercih edilirken tam altın diğerlerine nispeten daha yüksek fiyatlı bir üründür. Bu sebepten dolayı, yatırım düşüncesiyle altın almayı düşünenler daha çok tam altın almayı tercih eder. Tıpkı diğer Sarrafiye Altınlar gibi tam altın da piyasada kolayca bulunabilen altınlardan biridir. Ağırlığı 7,02 gram, çapı ise 30 mm’dir.

Bir diğer Sarrafiye Altın türü ise iki buçuk Sarrafiye Altındır. Bu altının değeri beş tane yarım altına denk gelir ve çapı yarım altından farklıdır. 17,540 gram ağırlığa sahip olan iki buçuk Sarrafiye Altının çapı ise 40 mm’dir. Tıpkı tam altın gibi yüksek bütçeler için uygun bir Sarrafiye Altın çeşididir ve yatırım yapmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Sarrafiye Altınlar içindeki en değerli çeşit beşli Sarrafiye Altındır. Tam altının beş katı ağırlığa sahip olan beşli Sarrafiye Altının ağırlığı 35,8 gramken çapı ise 45 mm’dir. Halk arasında “beşi bir yerde” olarak da bilinir. Beşli Sarrafiye Altın çoğunlukla düğünlerde görülür. Beşli Sarrafiye Altının kırmızı bir kurdeleye geçirilmesiyle oluşturulan kolye, geline hediye edilir. “Beşi bir yerde” hediye etmek zaman içinde gelenekselleştirilerek bir düğün adeti haline getirilmiştir.

Cumhuriyet Altını

Cumhuriyet Altınını 22 ayar kulpsuz altın para olarak tanımlayabiliriz. Ülkemizde Cumhuriyet Altını, farklı ebat ve ağırlıklarda bulunabilmektedir. Devlet güvencesi altındadır ve basımında yetkili kurum 234 sayılı KHK’nin 2/b maddesi uyarınca, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’dür. Cumhuriyet Altınının iki türü vardır. Bunlar; ziynet ve mesküktür. Meskük altın Ata Altını olarak bilinmektedir. Cumhuriyet Ata Altının ve Sarrafiye Altının ağırlıklarına göre beş türü bulunmaktadır.

Ziynet Altın

Cumhuriyet döneminde üretilmeye başlanan Ata altınlarından önce, Osmanlı döneminde üretilmeye başlanıp, günümüze kadar gelen, geleneksel bir altın türüdür. Başlıca Sarrafiye Altın türleri:

  • Çeyrek Ziynet Altın : Ağırlığı 1.75 gramdır.

  • Yarım Ziynet Altın : Ağırlığı 3.58 gramdır.

  • Tam Ziynet Altın : Ağırlığı 7.02 gramdır.

  • İki Buçuklu Ziynet Altın : Ağırlığı 17.54 gramdır.

  • Beşli Ziynet Altın (Beşi Bir Yerde) : Ağırlığı 35.08 gramdır.

Cumhuriyet Ata Altını (Meskuk)

Ata Altını ya da Ata Lirası olarak da bilinen Cumhuriyet Ata Altını, Sarrafiye Altın ile tamamen aynıdır, sadece farklı bir ada sahiptir. Kuyumcular, sarraflar, döviz büroları, bankalar gibi çeşitli kuruluşlarda nakite çevrilebilir. Başlıca Ata Altın türleri:

  • Çeyrek Ata Altın (Çeyrek Altın) : Ağırlığı 1.80 gramdır.

  • Yarım Ata Altın (Yarım Altın) : Ağırlığı 3.60 gramdır.

  • Tam Ata Altın (Tam Altın – Ata Lirası) : Ağırlığı 7.20 gramdır.

  • İki Buçuklu Ata Altın : Ağırlığı 18 gramdır.

  • Beşli Ata Altın (Beşi Bir Yerde) : Ağırlığı 36 gramdır.

Reşat Altın

Sultan Beşinci Mehmet Reşat adına basılmış Osmanlı altınıdır. Piyasada bulmak bazen zordur bu sebeple Cumhuriyet altınından biraz daha değerlidir. Piyasada alım- satımı yapılarak cumhuriyet altını ile aynı işlemi görür. Yaklaşık 7,2 gram ve 22 ayardır. Günümzde ki şekli 1909 yılında İbrahim Ethem Ulagay tarafından yapılmıştır. Fakat piyasada orjinalini bulmak zordur. Ticari bir parça olarak kullanılmaktadır. Reşat altını alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Piyasada bu altınların orjinal olmayanları da bulunmaktadır. Reşat altın alırken güvenilir bir yerden alınmalı aynı zamanda reşat altına dair yazılı bir sertifika veya kart istenmelidir.

Hamit Altın

Sultan ikinci Abdulhamit adına basılan osmanlı dönemi parası ve ziynet eşyasıdır. Orjinalleri Reşat altını ile birlikte antik değere de haizdir. 2.5 ve beşliği de mevcuttur.

Külçe Altın

Altın şirketleri altınları yeniden değerlendirmek için altını eritip külçe şekline dönüştürürler. Uluslararası platformda kabul gören Londra Altın Külçe ölçüsüne göre 400 Troy Ons (ağırlık ölçü birimi) , yaklaşık 12,5 kg ağırlığındaki altına denk gelmekte ve bu altına Külçe Altın denmektedir. Ayrıca piyasanın isteği doğrultusunda rafinerilerde 1gr’dan 10 kg’a kadar çeşitli ağırlıklarda külçe altın dökümü gerçekleştirilmektedir.

Gram Altın

Gram Altın, İstanbul Altın Rafinerisi’nin (İAR) tescilli markasıdır. 1 gr, 5 gr, 10 gr, 50 gr, 100 gram’ dan oluşan, 995 yada 999.9 saflıkta, standart ağırlık ve standart saflıktaki küçük saf, işlenmemiş altın külçeleridir. Gramaltın‘ ın tasarlanması ve çeşitlendirip üretilmesindeki amaç para gibi birimlere ayrılarak (1$, 5$, 10$, 20$, 50$ ve 100$’ lık banknot gibi) kullanımının kolaylaştırılmasıdır.

Gremse Altın (Gramise Altın ya da 2,5’luk Altın)

Piyasada gremse, gramise ya da 2,5 luk olarak bilinen bu altın türü, normal on adet çeyrek altına eşittir. Gremse altının ağırlığı 17.54 gramdır.

WhatsApp